2020. október 4.

SODA

 

-Nos, tudok pár dolgot egy tízmillió dolláros balhéról, és ez olyan komoly, mint egy koporsószög.

-Azt mondja, tíz millió dolláros?

Tamás atya,   billy

TOME - GAZZOTTI:   SODA 11

                                  Ballisztika és ima

(mediafire)






7 megjegyzés:

  1. Hmmm...
    Kinek gyónja meg vétkeit egy álpap, mikor a Tízparancsolat egyes pontjait megszegi?
    Tényleg Soda pap? Arról nem emlékszem volt-e szó, hogy pappá van-e szentelve. Amerikában van pappá szentelés? Aki egyszer pap lett az örökké az marad, vagy le is tiltható (kitagadható)?
    A felszentelt papok számára vannak tiltott foglalkozások? Bár úgy vélem, nem szokás más foglalkozást űzni...
    Soda végül elköltözött? Lesz így következő rész?
    Az elején nem teljesen értettem, miért pap mindenki, de talán nem is volt lényeges...
    Jó volt!
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második részben van szó arról, hogy miért öltözik papnak. Nincs pappá szentelve, bár nem tudom, hogy legális-e a reverenda viselése :)
      Biztosan van Amerikában is pappá szentelés, ez az egyháztól függ, nem az államtól.
      A tiltott foglalkozást hogy érted? Szerintem ha már egyszer pap, akkor nem lehet másodállásban mondjuk kőműves, de ebben nem vagyok biztos.
      Nem muszáj, hogy örökké pap maradjon, onnan is ki lehet lépni, vagy felmondani, vagy mi módon csinálják. Onnan tudom, hogy ismertem egy papot, aki megnősült, családot alapított és kilépett az egyházból. Katolikus pap volt. Ezeknek hivatalosan tilos nősülni. Nem hivatalosan talán lehet. Ismertem egy másikat is, akinek annyi gyereke volt, hogy focicsapatot is felállíthatott. Nem hivatalosan :)
      Folytatás is lesz még, ha Tamás atya is úgy akarja :)

      Törlés
    2. Tiltott foglalkozás: lehet-e erőszakszervezet tagja. Bár a magyar történelemben visszatérő példa, hogy a főpapok is karddal az oldalukon megjelentek a király által összehívott hadseregben, mint más nemes urak. Viszont a mezőgazdasági és háztartási munka biztosan nem tiltott, hiszen kolostor lakók végeztek ilyesmit.
      Gondoltam, hogy a Tízparancsolat emlegetése, a szexet veti fel, pedig van itt más is. Soda folyton hazudozik Anyukájának, és mostanság futószalagon gyilkol is. Ehhez jön lopás, és a szex, mely vagy megtörtént vagy nem, a történetben homály fedi. Ha Linda férjjel is rendelkezik, akkor újabb parancsolattal súlyosbítva.
      Mindez papi egyenruhát hordó személy által elkövetve.
      Jönnek a hosszú téli éjszakák, úgy érzem e sorozatot is újra kéne olvasni, és érdemes is...
      Ja... Nem csak Anyukáját téveszti meg, amikor vidékre utaztak, ott is volt egy rokon(?) pap, aki igazi papnak tekintette.

      Törlés
    3. Nem "erőszak-", hanem "rendvédelmi", az nálam nagy különbség :)
      A háborúzás, úgy látszik, olykor belefér az egyébként példamutatóan ájtatos életvitelbe, de a sörfőzés is munka, nem is a legjelentéktelenebb!
      A "kegyes hazugság" megítélése erősen függ attól, hogy kik a szereplők. Sodától elnézi az ember, ő alapvetően jólelkű gyerek, jóllehet, körülötte gyakran hullanak a rosszlelkű gyerekek.
      Lopás? Szerintem az egy sima bizonyítékkal való visszaélés volt - egy darabig, vagy, ahogy az egyik örökérvényű idézetben szerepel: "holló a hollónak nem vájja ki szemét, tolvaj tolvajának megbocsát az Ég".
      Linda szingli, méghozzá a veszélyesebb fajta, elég magasan van nála a léc, és főleg, ő is a munkájának él.
      Jó kis sorozat, és nem összefüggő részek, szóval akár egyenként is fogyaszthatóak.
      Volt bizony, McIntire tiszteletes, azt hiszem, de ő rájött a végén, és önként vállalta a hallgatást - ha jól emlékszem.

      Törlés
    4. Megnyugvással tölti el lelkemet, hogy Tamás atya kéretlenül is feloldozta Sodát minden gyanúsításom alól... Pedig... A becsületes olasz kereskedőnek is kérnie kellett Don Corleone-t, hogy legyen a barátja...
      Hmmm.... Rosszul emlékszem, vagy Tamás atya sosem említette a pálinkafőzést?

      Törlés
    5. Nem, Fiam, én eleddig még nem vettem a számra ezt az sátáni kimondhatatlan dolgot, amely a "pálinka" mintájú nevet kapta a májenzimektől a keresztségben.
      Nem szoktam ilyesmit magamhoz venni, legfeljebb, ha nagyon tukmálják, de nem vagyok oda érte, hiába nem fagy be tőle a szemüvegem télen a mínusz harmincban sem, valahogy engem nem vonz ez az ízkomplexum, sem ama hatásmechanizmus, ami hozzá köthető.
      Túl gyorsan megérkezünk oda, ahonnan már nincs visszaút, holott nem a megérkezés a lényeg, hanem az út, ami odáig elvezet.
      Ezt sokan nem értik, és siettetik a dolgokat.
      Ennek az eléggé el nem ítélhető törekvésnek a következménye ez a kimondhatatlan nevű ördögi készítmény.

      Törlés
  2. A papok egymásnak gyónnak, szerintem az álpapok is.
    Soda természetesen nem pap, az csak az alteregója, amit azért talált ki, hogy a szívbeteg anyukáját ne verje a víz, hogy (new york-i) rendőr a kisfia. Úgyhogy mindig a liftben öltözik át.
    Szentelés, az van, persze, szerintem az mindegyik szakosztálynál létező gyakorlat.
    Aki egyszer pap lett, és ki akar szállni, az kiszállhat, egyházi engedéllyel, meg a nélkül is, de sokat számít, hogy mi az oka a távozási szándéknak.
    Nem tudom, dolgozhatnak-e mást ezek a versenyzők. Szerintem miért ne?
    Egy időre leléptek Connecticut-ba, de lesznek még részek, legalábbis bespájzoltam belőlük egy pár számomra ismeretlen epizódot.
    Soda lesz még, ez egészen biztos.
    Ámen

    VálaszTörlés