2020. augusztus 23.

EXCALIBUR KRÓNIKÁK

-Te, és Britannia többi királya, mind egy alomból valók vagytok. Gőgösek és büszkék, ám ugyanakkor bátrak és erősek is. Ha szövetségre léptek, visszaverhetitek a szászok, a piktek és a gael-ek támadásait. Egyesült erővel naggyá tehetitek Britannia szigetét. Az életed idáig a folyamatos harcról szólt. Mostantól viszont meg kell tanulnod hogyan győzd le az ellenségeidet a szavak erejével.
-Azok a fülek süketek arra, amit mondani vagyok kénytelen.
-Próbára tetted már őket?

Tamás atya,   billy

ISTIN - BRION:   EXCALIBUR KRÓNIKÁK
                                     1. rész: Pendragon





10 megjegyzés:

  1. Eléggé rossz érzésem volt, amikor megtudtam, hogy festett képregény.
    Nekem eddig a festett képregények nem jöttek be, konkrétan csúnyák voltak.
    Ez azonban nagyon igényes, szép. Teljesen ledöbb...
    A történet is jó, a honosítás profi, egyszóval: szuper lett.
    Nagy nagy köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen :)
      Lehet, hogy még nem láttad pl a 'Zsoldost', Segrelles képregényét, vagy a 'Skarbek grófot', Rosinski mesterművét? A figyelmedbe ajánlanám még Prugnet munkáit is, pl. a 'Kenu-öböl'-t. Ezek is nagyon igényesen kivitelezett, festett képregények. Nekem különben bejönnek, sok amúgy sincs belőlük. Ritkaság számba mennek az efféle kiadványok.

      Törlés
  2. Magyarország hivatalos vallása az Egyedüli Isten vallása?
    Tamás atya is e felekezethez tartozik?
    Óvakodni kell Tőle? :)
    Nem szabad Vele ellenkezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Történt pedig, hogy miközben énszenttségem fordította ezt a kódexet, ama kettős, meg kétszínű, illetve elágasodásos érzés lett önmagamon úrrá, mint amikor a Padres és a Brewers meccsét nézem, és nem tudom eldönteni, kinek szurkoljak végtelen bölcsességemben.
      Nomost, itt szintételten ez a helyzet, ilyen megindíttatások vannak jelen, s tenyésznek elmémben.
      Privátilag arra biztatok mindenkit, hogy mindenki vallja azt, amivel előrébb jut az adott közegben.
      Ha egy vallás nem versenyképes - teszemazt - a közelben lévő Keletiben, akkor ne azt eröltesse, hanem nézzen más, éppen olyan megfelelő, és esetleg kényelmesebb vallás után, gyakorolja be, ismerje meg a misztériumait, majd ürítsen poharat - ha engedélyezett, ha nem, akkor oldaja meg másképpen az orvosilag javasolt folyadékbevitelt, várja meg a naplementét, vagy a napkeltét, igény szerint.
      Látható, hogy itt, kérlek, nincs lehetetlen, csak tehetetlen, illetve, a labda gömbölyű, hovatovább: sick transit gloria undi! - mondaná az ittas angol futballszurkoló.
      Ámen

      Törlés
    2. Nem tudom, hogy a kinyilatkoztatás a hibás, vagy bűnös személyem, de nem érzem a gondolatokban rejlő egyértelmű iránymutatást. E válaszról a volt hitgyülis munkatárs jutott eszembe, ki ahelyett, hogy valami észérvvel támadta volna Osho Mustármag című könyvének általam emlegetett gondolatait, arra hivatkozott, hogy a szívemben kéne érezni, hogy mi az igaz. Természetesen Sanyi bácsi szavai...

      Törlés
    3. Látom, a szolíd, konfliktuskerülő óvatos próbálkozásom lesöprődött az asztalról.
      Zsiráf testvér, kérlek, ne hozz zavarba.
      Ezen a szent helyen egységbe szeretnénk kovácsolni a boldogtalan lelkeket, akik fáradhatatlanul keresik a kódexekben rejlő igazságot.
      Node, szinte látom elnéző mosolyodat, holott még életemben nem láttalak.
      Tán ismét válasz elöli kitérést érzékelsz az Erőben?
      Nos hát, rendben van.
      Nekem is van véleményem, és ha kérdezel, válaszolok.
      Azt gondolom, hogy (mint előző válaszomban is kifejtettem /és ebből a szempontból nézve nem beszéltem félre :D /) a vallások között abszolút értelemben véve, nincs különbség.
      Most, ha ez elég, akkor jó, ha tovább kéred bontogatni, hogy ez konkrétan mit is jelent számomra, azt is szívesen megosztom veled itt, szűk, hogynemondjam, zárt körben.

      Hiszem továbbá, hogy egyeseknek vigaszt nyújthat a vallás, és azt is, hogy őszintén hisznek egyesek.
      Biztos vagyok abban, hogy mások viszont kihasználják ezt az őszinte hitet, és erősítik az ezeken nyugvó különböző témájú meggyőződéseket - persze nem érdek nélkül.
      Sokan élnek abból, hogy mások hisznek valamiben.
      Ez önmagában még nem lenne baj, mert ezt gyomra válogatja, vannak olyanok, akik például fegyvereket adnak el, mondván, nem ők azok, akik meghúzzák a ravaszt.
      A világ jelenleg üzleti alapon működik, és messze még az a kor és idő, mikor ennél jóval egyszerűbb dolgok kerülnek előtérbe, és körülbelül az fog múlni az emberek ösztönös, beléjük kódolt humánumán, és erkölcsi érzékén, meg morális önértékelésén, hogy fennmarad-e az emberi faj, vagy nyom egy dinószauruszt, és kipusztul.
      Habár, vannak olyan vélemények is, hogy mivel mi mindenhova sietünk, így a végzetünk időpontját is egy kvázi-leértékelési akció határidejének nézzük, és erőnket megfeszítve igyekszünk, hogy mielőbb odaérjünk. Ebből következik, hogy lehet, hogy ez az idő már egyáltalán nincs olyan messze, mint ahogy "tervezzük", miközben lelkesen bagatellizáljuk például a környezetszennyező tevékenységeinket.

      Most vissza a hitre.
      A történelmet vizsgálgatva, én magam arra a következtetésre jutottam, hogy a vallások kiválóan alkalmasak arra, hogy általában elnyomó-mintájú alá-, és fölérendeltségi viszonyokat alakítsanak ki, olyan különbségeket amúgy pont ugyanolyan társadalmi hátterű, és történelmű embercsoportok között, amelyek alapjáraton nem léteznének.
      Ennek nincs köze a vagyoni helyzethez, meg a testi adottságokhoz például, többek közt ebben rejlik az ereje. Önzetlenül adományoz bármennyit bárki bármire, amiben hisz. A művészet az, hogy meg kell találni azokat, akik hajlandóak hinni valamiben (erre praktikusan a vallások a legalkalmasabbak), és onnantól diadalmenet van, ráadásul mindez úgy is tud működni, hogy mondjuk a „Legfőbb Vallási Vezető” egyáltalán nem hisz abban, amit hirdet.
      Ez persze csak egy megérzés a részemről, nincs a birtokomban bizonyíték, vagy csak nem figyeltem eléggé.


      Törlés
    4. De folytatom, mert látom, hogy érdelek a téma :)
      A vallások egyik legjobb ismérve, hogy mindennél hatékonyabban képes megosztani az embereket, és mélyebben gyökerezik, mint a mindenkori politikai hovatartozás piszkálgatása, ami szintén nem rossz, de a Mester továbbra is a vallás, ez abból is látható, hogy sokan vallási alapon választanak támogatandó politikai oldalt is, az, hogy kinek mi a terve, meg a programja, az nem is fontos.
      Ez fura, mivel a mindennapi életet nem az határozza meg, hogy látogatom-e az istentiszteletet, vagy hogy erről mit gondol Isten, egyáltalán, hogy alakul a mi privát kapcsolatunk, mert a számlákat nem csak az ateista szomszédnak kell befizetni, hanem nekem is, ez ugyan megdöbbentő, de sajnos igaz.
      Pedig, ha tudnátok mennyit imádkozom az adóm eltörléséért, vagy egy adminisztrációs hibáért, ami alapján jóváírnak mondjuk egy nagyobb összeget a számlámon, és a napnak még nincs vége, de úgy sejtem, ez ma sem fog megtörténni.

      Szóval megosztó sajnos ez a „dolog”. Még a bőrszín sem annyira megosztó, mint a vallás. A politika tehát csak második ebben a versenyben, aztán közvetlenül utánuk, ott liheg a Faszbuk, mint olyan fórum, ami egyrészt senkiről nem a valós személyiségét közvetíti mások felé, másrészt bődületesen hatékony az érzelmi eltávolításban, a kommunikáció csökevényesítésben, és nem utolsó sorban az ostobábbnál ostobább, szellemgyilkos ideák terjesztésében.
      Ha harminc évvel ezelőtt mondjuk találkozott volna egy európai kultúrából érkező barát egy közép-afrikai muzulmán baráttal személyesen, mindegyhol, akkor abból valószínűleg kialakul valamilyen beszélgetés, és viszonylag gyorsan kiderül mindkettejük számára, hogy alapvetően megegyeznek az életről alkotott elképzeléseik: „Hátja, oda ne menjél ki, mert látod azt az oroszlánt, öcsém? Na, az széttép egy pillanat alatt. Jaja, látom, világos, kösz, hogy szóltál, naná, dehogy megyek!”
      Úgy vélem, ha megéheznek, mindketten enni fognak, és az egyik rátukmálja majd a helyi specialitást a másikra, mert egyformán ki akarják mutatni a vendégszeretetüket, ami az egyik legerősebb vonás, ami minden egyes kultúra és népcsoport részét képezi.

      Most képzeljük el ugyanezt a virtuális térben. Én nem tudom elképzelni.
      Míg élőben - a kommunikációs nehézségeket azonnal megkerülve, jelbeszéddel, rajzokkal (kódexekkel!!!) -, a hasonlóságok, a közös érdekek, az azonos szempontok, és vélemények kerülnek előtérbe, addig személyes kapcsolat nélkül kizárólag a különbségek, kezdve a nyelvvel, folytatva annyi mindennel, hogy még napokig körmölhetnék, és sosem lenne vége.
      A gond az, hogy amennyiben sikerül kellően megágyazni az ellentéteknek, sűrűn felemlegetve a vallási, és a többi különbséget, már szinte ott is vagyunk a háború küszöbén, amit csak elkezdeni viszonylag nehéz, utána már megy, mint a karikacsapás, és egy idő múlva már egyik fél sem igen tudja, hogy mi volt a kiváltó ok, de akkor már sokkal nehezebb kiszállni a buliból, mikor dübörög a parti, és folyamatos utánpótlást kap az érdeklődés fenntartására képződött kör, ami lehet vallási, lehet politikai, de általában mindkettő.

      Végszóként annyit, hogy véleményem szerint a vallás már régen elveszítette a romantikáját - ha volt neki -, de ez nem akadályoz meg abban, hogy elképzeljem magunkat A.D.1280. körül, mikor még egy eldugott, vidéki kis apátságban lehetett könyörtelenül jó söröket főzni, és mellékesen kódexeket olvasgatni anélkül, hogy lépten-nyomon attól kelljen félni, hogy mikor égetnek meg a hitem miatt (ha van), és mi sem piszkáltunk senkit ugyanezért.
      Ezzel a „hittel”, és ezzel a „vallással” tudok azonosulni, a mások feletti hatalmat gyakorló, ártatlanokat meghurcoló, másban hívőket elpusztító, amúgy normális embereket tébolyba taszító, önálló gondolatokat kiirtó, családokat szétszakító, és satöbbi vallással, vallásokkal soha.
      Remélem, kielégítő volt a válaszom, Zsiráf testvér, adjonisten szép napot neked, és mindannyiunknak!
      Ámen

      Törlés
  3. Az a Merlin fölé magasodó hatalmas Merlin szobor döbbenetes ötlet... Vagy valami korábban megjelent műben már szerepelt?
    Talán azt akarja kifejezni, hogy Merlin több, mint egy személy, Merlin egy hivatal?

    VálaszTörlés
  4. Az asszonyi hűség (isten iránt) ilyen vonzó tulajdonság? Bár nekem úgy tűnt, hogy a tekintete segítséget kér...
    Utólag könnyű elmesélni a jövő megálmodását, pláne, ha az már legendaként ismert, mint Camelot...
    Isten választja ki a követőit? Vagy ez egy üzleti fogás, egy lélektani trükk?
    Lányrablás helyett asszonyrablás? Hiba ilyenkor a férjet és a férfi rokonokat életben hagyni...
    Hmmm... Uther király volt? Az országban minden és mindenki a királyé, nem?
    A korbácsolás sebei nyom nélkül gyógyulnak, vagy csak nem látszanak az éjszakában?
    Merlin ember? Addig mesterkedett, míg a király rokona is lett? Legalább akkora cselszövő, mint az a Patricius nevű pap, csak állítólag a jó oldalon van.
    Nagyon jó volt!
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, ha kellően felindult állapotban leledzik valaki, az bármelyik érzést könnyedén bele tudja magyarázni az egyszeri női tekintetbe.
      Jó, Uther-ék annyira tisztában voltak jövő-, és történelemformáló jelentőségükkel, hogy lazán megelőlegezhették maguknak a legenda-státuszt, így persze nem volt nehéz Camelot szintreemelése.
      Hogy ki választ ki kit, az nézőpont kérdése. Engem például hiába választ ki bárki, ha én nem óhajtom a "kiválasztódást", és vice versa - akármit is jelentsen.
      Itt minden lélektan, Zsiráf testvér, minden.
      Ki tudja, lehet, hogy Gorlois még örült is neki, hogy végre megszabadította valaki attól a boszorkánytól (láttunk már ilyet :D), neki meg csak egy ürügy kellett, hogy nekieshessen Uthernek, aki szemlátomást nem tokosodott annyira az új istenre, mint emez, és baráti köre.

      Ez a fickó király volt állítólag, de kérdem én, ki nem volt király arrafelé a vaskor hajnalán, mikor minden nagyobb kőrakásnak az "ura" királynak kiáltotta ki magát - amennyiben volt legalább két ember, aki meghallgatta.
      Nomost, mivel királyból jól álltak, így Uther címe a "Legfőbb", vagy "Legnagyobb" király lett, ezzel is jelezve, hogy ő a legbefolyásosabb a környék (kis)királyai körében, és, mint ilyen, a legnagyobb tiszteletet kiérdemelt uralkodóként, nyugodtan vezetheti a Briton United nevű belezőcsapatot.

      Ez nagyban függ a korbács típusától. Vannak speciális, büntető-jellegű eszközök, amelyek olykor vagy kisebb ólomgolyóbisokat, vagy neadjisten, szögeket, meg ilyen tövisrendszerű hozzáadott értékeket tartalmaznak. Na, ezek után nem gyógyulsz olyan marhagyorsan, és maradnak hegek rendesen.
      A rekreációs, relaxációs, és - khm - élvezeti célokra alkalmazott szerszámok(??)(!!) messze nem okoznak ilyen durva következményeket, maximum lélekben, de azt meg majd leimádkozzák az erre hajlamos egyedek.

      Merlin nemcsak ember, hanem egyenesen mágus! Igen, ez nekem is feltűnt, hogy idővel az derült ki, hogy jóformán neki kellett volna a királynak lennie.
      Biztos marketing okokból kifolyólag inkább a fiatalabb, színpadképesebb, és népszerűbb alkati tulajdonságokkal bíró jelentkezőt castingolták erre a szerepre, így Merlinre maradt az áskálódás, szabotálás, beszivárgás, ellenállás szervezése, és a hasonló multitasking.

      Jó oldalon? A legendárium az ő oldaluknak szavazott bizalmat, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint elolvasni, és megcsodálni ennek az ősrégi sztorinak a kortárs feldolgozását.
      Nagyon szívesen mindenkinek.
      Áve Mauritius Sestertius.

      Törlés