2023. április 8.

FEKETE SZTORIK

-Van ételük?

Tamás atya,   billy
ALFONSO FONT: FEKETE SZTORIK 16

37 megjegyzés:

  1. Egyik faluban sem verik meg a filmeseket?

    VálaszTörlés
  2. ez nekem is szöget ütött a fejembe... :)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm... Keresztény ábrázolásokban van példa fejbe ütött szögre?

    VálaszTörlés
  4. Szerintem találnánk, a szentképek hátsó soraiban érdemes keresgélni, apró alakok.

    VálaszTörlés
  5. Volt ilyesmi történet a Vörös kör című képregényben, de ott nem ragozták ennyire...
    Keresztényi gondolat "ha cserélhetnék Istennel"?

    VálaszTörlés
  6. Nekem van egy olyan érzésem, hogy időnként cserélnek vele, és nem is mindig a legnormálisabb emberek...
    Nemámen.

    VálaszTörlés
  7. Tamás atya! Lassan lehet kezdeni a Fekete-Fehér Kockás gyűjtését is. Lesz benne pl. Alfonso Font képregény. Nem tudom véletlen-e, de sok már ismert címet ígérnek...

    VálaszTörlés
  8. Van átfedés az ízlésben, ez tény.
    Én örülök, hogy megjelenik, éljen soká, legyenek benne jó képregények, és akkor mindenki jól jár.
    Olvastam, de nem emlékszem, mik lesznek, font, modesty, ilyesmik.
    Corto jó választás, én is a napokban gondolkodtam rajta, hogy belefogok az egyikbe, ki is tettünk a várólistára egy borítós montázst, másnap meg láttam, hogy lesz a FF-ben Corto is.
    Canardo is jó anyag, Spagetti testvéreket meg Zerit lenyomta végig, ha jól emlékszem anno, mostantól lesz papíron is, ez is jó hír.
    A legjobbakat kívánom, és nem egyszerű összeállítani egy ilyen kódexet, már arra gondolok, hogy eldönteni, mi legyen benne, meg mi ne, satöbbi.

    Én továbbra is azt tervezem fordítani, ami nekem tetszik, meglátjuk, sok anyagunk van, ami nem lenne szalonképes papíron, vagy korhatáros lenne, vagy ilyesmi, meglátjuk, senki nem lát a jövőbe (szerencsére)... :)

    VálaszTörlés
  9. Anonymous-t megszólította az írásom...
    Én azon csodálkozom, hogy erre a rengeteg képregényre van fizetőképes kereslet...
    Persze, ha munkatársaimra nézek, van pénzük napi egy doboz cigarettára... Annak árából minden megjelenő képregény megvásárolható, csak győzze az ember tárolni...
    A színes Kockásban pont a Dunai összeesküvők jelent meg és a Campbell sorozat... Mindent újrafordítanak... Mennyi energia...
    A fekete-fehér Kockás számomra ismeretlen képregényeket tartalmaz, bár a Fantom lehetett már magyarul, azokat még nem olvastam. Nagyon komoly rajzok vannak benne. És apró betűs... Nem tudom mekkorák voltak ezek eredetileg, de olyan, mintha le lenne kicsinyítve.

    VálaszTörlés
  10. Képregényt papíron élvezetes olvasni, képernyőn nem annyira.
    A kódexek ára szerintem korrekt, ami nem korrekt, az a bruttó fizetésed, meg a fizetésedből nálad maradó nettó összeg - többek közt.
    A Kockásban sokminden elindult, ami itt olvasható, ez nyilván köszönhető annak is, hogy Zoltánusz atya is rendszeres látogatónk, lapszemléz, és válogat - jó érzékkel.
    A fordításokba beleölendő energia mértéke mindenkinél más, nekem nem annyira jönnek be a Kockás fordításai, de ez mindegy, a saját fordításaimmal sem vagyok soha elégedett, másnak meg tetszenek. A beírás sem világbajnok, néhol elférne egy kis fotóstopp, de abba is bele lehet jönni, elég színvonalas újság ez így is, pár apróbb dolgot leszámítva, a "régi" Kockás tökéletes reinkarnációja, ráadásul az egyetlen kiadvány, amit hajlandó vagyok megvásárolni.
    Fantom volt már magyarul, a semic-es időkben, még album is megjelent (ami az egyik legnagyobb fegyvertény, amit a magyarországi képregénykiadás elmondhat magáról, nem-mainstream-usa-szuperhős-vonalon), a többi sem rossz, HZS-n, és még néhány helyen lehetett találkozni néhányukkal, és vannak olyanok is, amikkel én sem futottam még össze, mindenesetre ígéretes pakknak tűnik, reméljük, lesz sikere, mert ez csak használna az itthon elég szegényes (mihez képest, ugye) képregénykultúrának.
    A méretekről talán Billy atya tud okosakat írni, azokhoz a lovakhoz nem/sem értek :)

    Az biztos, hogy nálunk összehasonlíthatatlanul könnyebb a helyzet, mintha rendszeresen antológiát állítanánk össze különböző anyagokból.
    Így az van, hogy kiteszünk egyet, és ha nem tetszik odébb ballagsz, ha tetszik, letöltöd, de semmiképpen sem kezdesz teljesen parttalan vitába arról, hogy miért nem inkább valami horror van, mert a múltkor az milyen jó volt, meg miért nem Spirou van, vagy nem lehetne Gyíkember vs. Takonyember, meg hasonló oktondi ötletek.
    Az van, amit kiteszünk, és azért, mert az tetszik, és akkor éppen olyan hangulatunk volt.
    Azt látni kell, hogy ez egy hobbi, és kizárólag azért működhet, mert pont belefért az elmúlt hét évben az életvitelünkbe, úgyhogy örülünk a szerencsének - még egy darabig biztosan.
    Ámen.



    VálaszTörlés
  11. A Fekete Szombati képregény miért jelenik meg már pénteken?
    A friss történet helyszínén mindenki kaja nélkül szokott mászkálni, vagy ez az elvetemült író valóságtól elrugaszkodott ötlete?
    Az utolsó, és az utolsó előtti előtti képkocka nagyon ott van...
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem szombat, hanem 'szabat'. Állítólag már pénteken, napnyugta után kezdődik.
      (ezt Tamás atya tudná pontosabban megmagyarázni :)
      Az író fantáziájával lehet valami, nekem is sokszor van olyan érzésem :)

      Törlés
    2. A "sabbat" intézménye hasonlít a vásárnaphoz: megpihenés, relaxáció, valamint szűrés jellemzi, mindjárt a pénteki napszálltától ketyeg, ha pontosak az információim, és a szombat elteltével, a "vasárnapi" hajnal hasadtakor fő le, de nem vagyok orientalisztikai szagtekintély a témában, tehát előfordulhat, hogy nem pontosak az információim.

      Törlés
    3. Jók az információi, atya. Csak annyit tennék hozzá, hogy szombat napszálltáig tart a sabbat. Emlékezetes jelenet a Rabbi a vadnyugaton című filmből, mikor Gene Wilder játszik Harrison Ford idegeivel, hogy sabbat napján nem lovagol, csak ha majd lenyugszik a Nap. Hogy Ford mégse kerüljön az ideggyógyászatra a rabbi lehajol, hogy a napkorong a hegycsúcs mögé kerüljön a szemszögéből, azaz leszállt az est és lehet lóra szállni :)

      Törlés
    4. Zerit atya! Igen-igen, valóban a napszálltától-napszálltáig tart ez az esemény, bár a lovaglási tilalomról nem tudtam, mivel nem a helyváltoztatás a lényeg, hanem az önerőből helyváltoztatás, így például kocsin mozoghatnak, de például a gyaloglás, az csak legfeljebb valamennyi lehet. Namindegy, lehet, hogy ezek a versenyzők nem mozoghatnak kocsin sem, vagy nem nézhetnek egyenesen, vagy túl magasra, a lényeg, hogy ismét körünkben üdvözölhetjük Önmagát!
      Nézzen be hozzánk gyakrabban, hiszen a nyáj szomjúhozza a tudást, és tudunk fizetni ostyával, meg miseborral. Egyelőre nincs más, most nem főztünk, az majd jövő nyáron lesz a zsinaton. Ha érti atyám, mire gondolok.

      Törlés
  12. Teljesen az első esemény gyanús volt, a másodikra azért nem számítottam...
    A Fekete-Fehér Kockásban is láttam ilyen történeteket. Bár az utolsó talán nincs veszélyben, hiszen színes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem állítanám magabiztosan, hogy értettem ezt az eszmefuttatást, Zsiráf testvér, esetleg nyissunk egy ablakot?... Tölthetek valamit? Salvus-Mira-whisky?...

      Törlés
    2. 1. A tartalom részletes magyarázata következik! :)
      Miközben a sok-sok betűt olvastam, volt egy olyan sejtésem, hogy a motort el fogják lopni. Arra véletlenül sem gondoltam, hogy még meg is késelik a baleset áldozatát... Ennyi...
      2. Egyenlőre meghagyom a pohár kiürítésének jogát Tamás atyának...
      Sőt! Tamás atya mintha elbliccelte volna a "Miért jó alkoholt fogyasztani?" kérdésem tudományos megválaszolását, helyette a "Hogyan fogyasszunk hatékonyan alkoholt?" (általam fel sem tett) kérdést válaszolta meg...

      Törlés
    3. Á, értem, igen, ez valóban váratlan fordulat volt, habár ebben a gyűjteményben minden második oldalon meghal valaki, szóval azért annyira nem lepődtem meg.

      Most beszéljünk az utolsó két mondatodról, azokkal kapcsolatban is segítségre szorulok.

      Hm, tudományos választ nem tudok adni, valószínűleg összefüggés van a dopamintermelés, és más enzimek agyi kiválasztása, meg a szűrés között, de hogy pontosan milyen, és milyen mértékben, azt nem tudom.

      Köszönöm, én nem szűrök tüskét meg hamart, maradok a szűretlen búzaszármazékoknál, ezekkel kézben tudom tartani az irányítást egészen a jászol megközelítéséig.
      Valamikor, még megboldogult fiatalkorom delelőjén kezdett el először zavarni, ha nem emlékeztem valamelyik hatalmas nagy bulira, amin (állítólag) részt vettem.
      Kisvártatva elhatároztam, hogy odahagyom a szellemes (vö.:"spirit") megközelítést, hogy nagyobb mértékben gazdagodhassam élményekkel, és ez végül bevált.
      Onnantól kezdve egyre kevesebbszer ferdült elő, hogy végigtelefonáltam az összes számot ami telefonomban volt, majd, ha a végére értem, újabbakat találtam ki.

      Most megint nem válaszoltam a kérdésre, igaz?
      Na, majd a jövő nyári zsinaton ütköztethetünk észérveket a témában, amennyiben képviselteted magad :)
      Ámen.

      Törlés
    4. Jó, most már értem, hogy miről beszéltél, Zsiráf testvér, kicsit elkéstem a hírlapárusnál :)

      Törlés
  13. Boldog Névnapot Tamás atyának!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, minden Tamás atya nevében is!

      Törlés
  14. A történet befejezése egyáltalán nem meglepő, de nem is illendő...
    Most kissé csalódtam az íróban...

    VálaszTörlés
  15. Mind csak rombolni tud...
    Első olvasásra az gondoltam, hogy szörnyűbb az eddigieknél... De nem... Azok is pont ennyire szörnyűek, felesleges rangsort felállítani...

    VálaszTörlés
  16. Meglesz egyben is majd ez a képregény?

    VálaszTörlés
  17. Sok boldog névnapot és sört Tamás atyának!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nohát, nem is tudtam, hogy jelentéktelen személyem nevének napját üljük - tegnap.
      Így aztán nem csoda, hogy nem került sor szűrésre, cellám magányában.
      Mindenesetre köszönöm a figyelmességet, amint körbeér ez a hét is, megkoronázom visszamenőleg is ezt a váratlanul felbukkant vásárnapot.
      Ámen

      Törlés
  18. Végre... Sikerült minimalizálni az áldozatok számát a történetben. Cserébe sok-sok hüjét láthatunk (ha tényleg igaz, hogy megtörtént), akik ly-t sem érdemelnek, de valószínűleg azt sem tudják mi az...

    VálaszTörlés
  19. Nehéz a kezdőnek felvételiznie?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ.
      Van ugye a képzett kezdő, aki tisztában van az erjesztés folyamatával, a víztisztaság jelentőségével, és a búza mibenlétével.
      Ő magabiztosan közelíthet egy ilyen kihívás elejbe, mert a kezében és a fejében vannak az eszközök, ugyanakkor sokakat elriaszthat a tét nagysága.
      Legjobb nem is gondolni a tétre, mint olyanra, csak egyszerűen megtenni, amit tudunk.

      Felnőttkorom hajnalán, én például az esélytelenek nyugalmával, abszolút magabiztosan léptem be elsőként az érettségi szóbeli executiomra (az összes tantárgyból), és nem bajlódtam azzal, hogy az utolsó napokban pánikszerű tanulásba kezdjek, akkor már csak összezavartam volna magam.
      Esetemben igyekeztem sem magamat, sem a tanítóimat becsapni, sportszerűen nem vártam el, hogy mindenféle mentő kérdésekkel raboljuk egymás idejét, az írásbeli examinatiók alkalmával pedig eltekintettem az úgynevezett "puskázástól" is, tudván tudva, hogy a puskázás csak akkor ér valamit, ha egy minimális informatioval azért rendelkezik az ember az adott témáról, én viszont nem voltam hajlandó ilyen illúziókba ringatni magam.

      Ezek után merje bárki is azt mondani, hogy nem volt isteni csoda, hogy mégis sikerült leérettségiznem.
      Így alakult, hogy mikor megfogadtam a fizika írásbeli eredménye, és a vonatkozó ponthatárok kézhezvétele után, hogy életemet Istennek szentelem egy cellában, ha ezek után mégis megkapom a kettes osztályzatot, később már nem volt hová hátrálnom, és megtartva szent esküvéssel tett ígéretemet, azóta is odaszánt kódexfordítással foglalatoskodom, a hasonlóan nehézsorsú, és ezért a sörfőzés áldásos szakmájában önmagát kikupáló, abba - kvázi - belemenekülő Billy atyával együtt.

      Olykor eljátszom a gondolattal, hogy mi minden lehetett volna belőlem, és olyankor mindig ki kell bontanom egy sört.
      Ha nem vagyok tróger, és rendesen tanulmányozom a rendelkezésemre álló kódexeket, lehettem volna akármi más, bár akkor nem biztos, hogy MOST érdekelnének a kódexek.
      Isten útjai kifürkészhetetlenek, Zsiráf testvér.
      Ámen

      Törlés
    2. Erről a következő klasszikus példabeszéd jutott eszembe:
      https://www.viccesviccek.hu/Vizsgaidoszak

      Tamás atyából még mindig lehet MÁS, csak a kósza gondolatokat szent elhatározássá kell fejleszteni...

      Pl. az Éretlenek című mozgó kódex is megmutatta, ez a megmérettetés az életben fontos határvonal, de a később befutott pályára semmi, de semmi hatása nincs.
      Ami fontosabb: "Szorgos népünk győzni fog!" :)

      Én bezzeg az ellentétes véglet voltam ama megmérettetésen. Akkor még egyszerűen 4 osztálynak számolták a középiskolát. 3.-ban rábeszéltek, menjek el a szakma ifjú mestere versenyre. Budapesten 2. lettem, így jogot szereztem 4.-ben indulásra. Jobb is, mert a kvalifikációs szintet az osztályzataim nem ugrották meg. Szóval 4.-ben is indultam, ott országos 4. helyezést szereztem.
      Emígyen, mint az Alma Mater hírnevét öregbítő nebuló példaképpé váltam, és némely tanáraim csakazértis bebizonyították osztályzatok által, hogy kimagasló vagyok. Persze ezen sok bizonygatni való nincs, hiszen aki látott már zsiráfot, tudja, hogy strukturálisan lenézik a világot maguk körül.
      Szóval a Megmérettetésben én könnyített verzión vettem részt, egyes tárgyak alól felmentődve az eredményem alapján, részben a szubjektíve megjelenő jóindulat miatt.
      Persze a számolgatáson a szubjektivitás nem segít, matematika tárgyból volt olyan kalandom, hogy a kapott 4 órából 2 óra alatt mindent kétszer kiszámoltam, ezek után felálltam, és valami ilyesmi párbeszéd zajlott le:
      - Mit csinálsz?
      - Végeztem. Elmennék.
      - Te vagy az, aki...?
      - Igen.
      - Jó Te elmehetsz. De a többiek maradnak végig!

      Persze azóta is vannak némi nemű eredményeim az életben, de valahogy nagyszerű példája vagyok a csecsemőkortól folyamatosan lefelé tartó tendenciának.

      Törlés
    3. Ezen jókat derültem, köszönjük a sztorit! :)
      Egyben engedd meg, hogy felnézzek rád, Zsiráf testvér, nem semmi, de mondják is, hogy nagy magasságból lehet nagyot esni.
      Jó is, hogy itt vagy, megmutathatjuk a példánkkal, hogy még a padlólol is lehet latloloskodni, ha valaki kellően odaszántó.
      Ámen :)

      Törlés
  20. A kezdőképen nem Tamás atyát örökítették meg?
    Barbárok ezek az afrikaiak: nem becsülik a kódexeket...
    A szentté válás útja nem kényelmes séta?
    Jó volt!
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, énszentségem jóval atletikusabb testalkattal rendelkezik még így, a kortól meggyötört, ellagott állapotában is.
      Van az a szélsőséges éhségérzet, mikor megesszük a kódexeket is, de inkább ne ismerjük meg.
      A szentté válás felé vezető út csodákkal van kikövezve. Az, hogy mi itt létezünk, és kódexeket "készítünk", maga a csoda. Innen már össze tudja rakni bárki.
      Nagyon szívesen, Zsiráf testvér, a miénk volt a megtiszteltetés!
      Ámde.

      Törlés
  21. A linket kellene javitani, mert a blogger.com előtag miatt nem ugrik át a letöltési linkre! Ha letörlöm az elejét, akkor persze működik. Köszi az újabb kódexet!

    VálaszTörlés