2020. január 24., péntek

FEKETE SZTORIK-Katonák! Eljött hát a harc ideje!

Tamás atya,   billy
ALFONSO FONT:  FEKETE SZTORIK 6

23 megjegyzés:

 1. Egyik faluban sem verik meg a filmeseket?

  VálaszTörlés
 2. ez nekem is szöget ütött a fejembe... :)

  VálaszTörlés
 3. Hmmm... Keresztény ábrázolásokban van példa fejbe ütött szögre?

  VálaszTörlés
 4. Szerintem találnánk, a szentképek hátsó soraiban érdemes keresgélni, apró alakok.

  VálaszTörlés
 5. Volt ilyesmi történet a Vörös kör című képregényben, de ott nem ragozták ennyire...
  Keresztényi gondolat "ha cserélhetnék Istennel"?

  VálaszTörlés
 6. Nekem van egy olyan érzésem, hogy időnként cserélnek vele, és nem is mindig a legnormálisabb emberek...
  Nemámen.

  VálaszTörlés
 7. Tamás atya! Lassan lehet kezdeni a Fekete-Fehér Kockás gyűjtését is. Lesz benne pl. Alfonso Font képregény. Nem tudom véletlen-e, de sok már ismert címet ígérnek...

  VálaszTörlés
 8. Van átfedés az ízlésben, ez tény.
  Én örülök, hogy megjelenik, éljen soká, legyenek benne jó képregények, és akkor mindenki jól jár.
  Olvastam, de nem emlékszem, mik lesznek, font, modesty, ilyesmik.
  Corto jó választás, én is a napokban gondolkodtam rajta, hogy belefogok az egyikbe, ki is tettünk a várólistára egy borítós montázst, másnap meg láttam, hogy lesz a FF-ben Corto is.
  Canardo is jó anyag, Spagetti testvéreket meg Zerit lenyomta végig, ha jól emlékszem anno, mostantól lesz papíron is, ez is jó hír.
  A legjobbakat kívánom, és nem egyszerű összeállítani egy ilyen kódexet, már arra gondolok, hogy eldönteni, mi legyen benne, meg mi ne, satöbbi.

  Én továbbra is azt tervezem fordítani, ami nekem tetszik, meglátjuk, sok anyagunk van, ami nem lenne szalonképes papíron, vagy korhatáros lenne, vagy ilyesmi, meglátjuk, senki nem lát a jövőbe (szerencsére)... :)

  VálaszTörlés
 9. Anonymous-t megszólította az írásom...
  Én azon csodálkozom, hogy erre a rengeteg képregényre van fizetőképes kereslet...
  Persze, ha munkatársaimra nézek, van pénzük napi egy doboz cigarettára... Annak árából minden megjelenő képregény megvásárolható, csak győzze az ember tárolni...
  A színes Kockásban pont a Dunai összeesküvők jelent meg és a Campbell sorozat... Mindent újrafordítanak... Mennyi energia...
  A fekete-fehér Kockás számomra ismeretlen képregényeket tartalmaz, bár a Fantom lehetett már magyarul, azokat még nem olvastam. Nagyon komoly rajzok vannak benne. És apró betűs... Nem tudom mekkorák voltak ezek eredetileg, de olyan, mintha le lenne kicsinyítve.

  VálaszTörlés
 10. Képregényt papíron élvezetes olvasni, képernyőn nem annyira.
  A kódexek ára szerintem korrekt, ami nem korrekt, az a bruttó fizetésed, meg a fizetésedből nálad maradó nettó összeg - többek közt.
  A Kockásban sokminden elindult, ami itt olvasható, ez nyilván köszönhető annak is, hogy Zoltánusz atya is rendszeres látogatónk, lapszemléz, és válogat - jó érzékkel.
  A fordításokba beleölendő energia mértéke mindenkinél más, nekem nem annyira jönnek be a Kockás fordításai, de ez mindegy, a saját fordításaimmal sem vagyok soha elégedett, másnak meg tetszenek. A beírás sem világbajnok, néhol elférne egy kis fotóstopp, de abba is bele lehet jönni, elég színvonalas újság ez így is, pár apróbb dolgot leszámítva, a "régi" Kockás tökéletes reinkarnációja, ráadásul az egyetlen kiadvány, amit hajlandó vagyok megvásárolni.
  Fantom volt már magyarul, a semic-es időkben, még album is megjelent (ami az egyik legnagyobb fegyvertény, amit a magyarországi képregénykiadás elmondhat magáról, nem-mainstream-usa-szuperhős-vonalon), a többi sem rossz, HZS-n, és még néhány helyen lehetett találkozni néhányukkal, és vannak olyanok is, amikkel én sem futottam még össze, mindenesetre ígéretes pakknak tűnik, reméljük, lesz sikere, mert ez csak használna az itthon elég szegényes (mihez képest, ugye) képregénykultúrának.
  A méretekről talán Billy atya tud okosakat írni, azokhoz a lovakhoz nem/sem értek :)

  Az biztos, hogy nálunk összehasonlíthatatlanul könnyebb a helyzet, mintha rendszeresen antológiát állítanánk össze különböző anyagokból.
  Így az van, hogy kiteszünk egyet, és ha nem tetszik odébb ballagsz, ha tetszik, letöltöd, de semmiképpen sem kezdesz teljesen parttalan vitába arról, hogy miért nem inkább valami horror van, mert a múltkor az milyen jó volt, meg miért nem Spirou van, vagy nem lehetne Gyíkember vs. Takonyember, meg hasonló oktondi ötletek.
  Az van, amit kiteszünk, és azért, mert az tetszik, és akkor éppen olyan hangulatunk volt.
  Azt látni kell, hogy ez egy hobbi, és kizárólag azért működhet, mert pont belefért az elmúlt hét évben az életvitelünkbe, úgyhogy örülünk a szerencsének - még egy darabig biztosan.
  Ámen.  VálaszTörlés
 11. A Fekete Szombati képregény miért jelenik meg már pénteken?
  A friss történet helyszínén mindenki kaja nélkül szokott mászkálni, vagy ez az elvetemült író valóságtól elrugaszkodott ötlete?
  Az utolsó, és az utolsó előtti előtti képkocka nagyon ott van...
  Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez nem szombat, hanem 'szabat'. Állítólag már pénteken, napnyugta után kezdődik.
   (ezt Tamás atya tudná pontosabban megmagyarázni :)
   Az író fantáziájával lehet valami, nekem is sokszor van olyan érzésem :)

   Törlés
  2. A "sabbat" intézménye hasonlít a vásárnaphoz: megpihenés, relaxáció, valamint szűrés jellemzi, mindjárt a pénteki napszálltától ketyeg, ha pontosak az információim, és a szombat elteltével, a "vasárnapi" hajnal hasadtakor fő le, de nem vagyok orientalisztikai szagtekintély a témában, tehát előfordulhat, hogy nem pontosak az információim.

   Törlés
  3. Jók az információi, atya. Csak annyit tennék hozzá, hogy szombat napszálltáig tart a sabbat. Emlékezetes jelenet a Rabbi a vadnyugaton című filmből, mikor Gene Wilder játszik Harrison Ford idegeivel, hogy sabbat napján nem lovagol, csak ha majd lenyugszik a Nap. Hogy Ford mégse kerüljön az ideggyógyászatra a rabbi lehajol, hogy a napkorong a hegycsúcs mögé kerüljön a szemszögéből, azaz leszállt az est és lehet lóra szállni :)

   Törlés
  4. Zerit atya! Igen-igen, valóban a napszálltától-napszálltáig tart ez az esemény, bár a lovaglási tilalomról nem tudtam, mivel nem a helyváltoztatás a lényeg, hanem az önerőből helyváltoztatás, így például kocsin mozoghatnak, de például a gyaloglás, az csak legfeljebb valamennyi lehet. Namindegy, lehet, hogy ezek a versenyzők nem mozoghatnak kocsin sem, vagy nem nézhetnek egyenesen, vagy túl magasra, a lényeg, hogy ismét körünkben üdvözölhetjük Önmagát!
   Nézzen be hozzánk gyakrabban, hiszen a nyáj szomjúhozza a tudást, és tudunk fizetni ostyával, meg miseborral. Egyelőre nincs más, most nem főztünk, az majd jövő nyáron lesz a zsinaton. Ha érti atyám, mire gondolok.

   Törlés
 12. Teljesen az első esemény gyanús volt, a másodikra azért nem számítottam...
  A Fekete-Fehér Kockásban is láttam ilyen történeteket. Bár az utolsó talán nincs veszélyben, hiszen színes...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem állítanám magabiztosan, hogy értettem ezt az eszmefuttatást, Zsiráf testvér, esetleg nyissunk egy ablakot?... Tölthetek valamit? Salvus-Mira-whisky?...

   Törlés
  2. 1. A tartalom részletes magyarázata következik! :)
   Miközben a sok-sok betűt olvastam, volt egy olyan sejtésem, hogy a motort el fogják lopni. Arra véletlenül sem gondoltam, hogy még meg is késelik a baleset áldozatát... Ennyi...
   2. Egyenlőre meghagyom a pohár kiürítésének jogát Tamás atyának...
   Sőt! Tamás atya mintha elbliccelte volna a "Miért jó alkoholt fogyasztani?" kérdésem tudományos megválaszolását, helyette a "Hogyan fogyasszunk hatékonyan alkoholt?" (általam fel sem tett) kérdést válaszolta meg...

   Törlés
  3. Á, értem, igen, ez valóban váratlan fordulat volt, habár ebben a gyűjteményben minden második oldalon meghal valaki, szóval azért annyira nem lepődtem meg.

   Most beszéljünk az utolsó két mondatodról, azokkal kapcsolatban is segítségre szorulok.

   Hm, tudományos választ nem tudok adni, valószínűleg összefüggés van a dopamintermelés, és más enzimek agyi kiválasztása, meg a szűrés között, de hogy pontosan milyen, és milyen mértékben, azt nem tudom.

   Köszönöm, én nem szűrök tüskét meg hamart, maradok a szűretlen búzaszármazékoknál, ezekkel kézben tudom tartani az irányítást egészen a jászol megközelítéséig.
   Valamikor, még megboldogult fiatalkorom delelőjén kezdett el először zavarni, ha nem emlékeztem valamelyik hatalmas nagy bulira, amin (állítólag) részt vettem.
   Kisvártatva elhatároztam, hogy odahagyom a szellemes (vö.:"spirit") megközelítést, hogy nagyobb mértékben gazdagodhassam élményekkel, és ez végül bevált.
   Onnantól kezdve egyre kevesebbszer ferdült elő, hogy végigtelefonáltam az összes számot ami telefonomban volt, majd, ha a végére értem, újabbakat találtam ki.

   Most megint nem válaszoltam a kérdésre, igaz?
   Na, majd a jövő nyári zsinaton ütköztethetünk észérveket a témában, amennyiben képviselteted magad :)
   Ámen.

   Törlés
  4. Jó, most már értem, hogy miről beszéltél, Zsiráf testvér, kicsit elkéstem a hírlapárusnál :)

   Törlés
 13. Boldog Névnapot Tamás atyának!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, minden Tamás atya nevében is!

   Törlés
 14. A történet befejezése egyáltalán nem meglepő, de nem is illendő...
  Most kissé csalódtam az íróban...

  VálaszTörlés