2021. április 18.

HERKULES

 

-Mint a legtöbb ember, Herkules, én is úgy érzem magam jobban, minél messzebb vagy tőlem. Úgyhogy, igen, talán valóban félek tőled. De ha ez jellemző minden lélekre a planétán, akkor esetleg feltehetnéd magadnak a kérdést: Valóban mindannyian ilyen gyávák, vagy esetleg neked vannak viselkedési zavaraid?

-Befejezted?

Tamás atya, billy

MORVAN - LOOKY - THILL :   HERKULES

                               1.rész: Nemea oroszlánja

(mediafire)

 




 

10 megjegyzés:

  1. Köszi, még sok hasonló jófajta kódexet kívánunk.

    VálaszTörlés
  2. Valahogy sejtettem, hogy Herkules nem egy angyal, szóval érthető, hogy a megbízó fél tőle...
    Sok kérdés megválaszolatlan...
    Minek a robot oroszlánnak pár?
    Mi lett a 2. oroszlán-Herkules mérkőzés eredménye?
    A sok felsorolt fajt nem kéne részletesebben bemutatni?
    Lesz még 11 folytatás?
    A rajzoló stílusa valahogy nem tetszik. Pedig illik a történethez...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam valahol Olivier Thill-el egy interjút, abban azt mondta, hogy a sorozatot 12 részesre tervezik. De a harmadik rész már kb öt éve elkészült, azóta semmi újabb album nem jelent meg. Úgyhogy, nem nagyon valószínű a 12 rész.
      A többi kérdésre szerintem meglesz a válasz a köv. részekben.
      Ami a képeket illeti, azok nekem is feltűntek már, még a Hófehérben. (Azt is Looky rajzolta.) Most utánanéztem és kicsit kiábrándultam, mert nem is rajzolják, hanem Thill, egy 3D-s modellező programban, a ZBrush-ban - (ők nem is modellező progr. nevezik, hanem 3D szobrász programnak, talán így lehetne lefordítani) - megcsinálja a karaktereket, a kellékeket, a helyszíneket, majd beállítják a képet, amit kirenderelnek. Többfajta lehetőség van a renderelésre, a fotorealisztikustól a tollrajzig. A kapott képet aztán Looky kiszínezi és néhol belerajzol. Röviden ez a lényeg.
      Nem tudom, hogy ez lesz-e a képregény jövője, ha igen, borúsnak látom.

      Törlés
    2. Nem vagyok szakmabeli, de úgyis minduntalan beleszólok mindenbe, nem szakítom meg ezt a szép hagyományt.
      Ezekre úgy kell tekinteni, mint eszközökre.
      Egy kép nem attól lesz jó, hogy egy bizonyos eljárással készült, egy képregény "jósága" meg még ennél is sokkal több tényező függvénye.
      Én személy szerint támogatom az új technikákat, habár az igaz, hogy sokkal könnyebben válhat öncélúvá, vagy tucatáruvá valami, ha egy könnyen kezelhető, viszonylag olcsó, és a mi fajtánk, a plebejusok részére is hozzáférhető technika használatával készül, de ez csak azért van, mert nem minden "művész" zseni - holott minden zseni művész is valamiben.
      Vajon mire lett volna képes Da Vinci egy korszerű tervezőprogram használatával? Milyen lenne a Mona Lisa, ha lett volna az Öregnek egy közepes számítógépe? Vagy a mílói szórakozónegyed hölgyszobrának alkotója miket készíthetett volna egy "szobrászprogrammal"?
      Capáék mit műveltek volna ha éppen a kezük ügyében van egy ma már hobbifotósok számára is elérhető csúcstechnika, meg még otthon a Fotóstopp?
      A partraszállás képei nem lennének elmosódottak, cserébe szinesek, de a hangulatuk valószínűleg ugyanaz lenne, amit a művészek hozzá tesznek, Adamstől és Cartier-Bresson-tól, Gárdi Balázson át, Baricz Katiig, és Billy atyáig, abból nem tud elvenni, és ahhoz nem tud hozzáadni a körülmények adta technika. A jó képben benne van a sztori, és mindegy, hogyan készült.
      Ez a Herkules egész jó anyag a maga nemében, habár nem kedvencem sem a téma, sem a megvalósítás módja, sem a különböző stílusok és idősíkok ennyire erős keverése. De mint komplett egész, abszolút megállja a helyét, legfeljebb nem tetszik mindenkinek.
      Nekem például az egyik kedvencem a Zombillenium, pedig az sem mondható hagyományos módszernek.
      Mégis... van benne valami, lehet, hogy nem is csak egy valami.
      Billy atya képeiben is mocorog a zseni, és nem mocorogna kevésbé, ha digitális technikát használt volna hozzájuk, ez szent meggyőződésem, amiből egyhamar nem engedek :)
      Ámen

      Törlés
    3. Billy atya nem digitális technikát használ?
      Partraszállás: már van mivel variálni a képeket, és bármi gyártható belőle. (Láttad a Dicsőség zászlaja című filmet? "Melyik képen kik vannak? Az első vagy a második zászlóállításnál?" :) )
      Festészet, szobrászat: a technika kezelését is művészi szintre kell emelni, egyébként csak a sablonok használatáról van szó.
      Tamás atya nem gondolkodik túl sokat? Ha az alkotó nem adja bele a szívét, és én nem érzem a szívemmel, hogy szép, akkor már felesleges a magyarázat... A szív gyorsabban működik, mint az agy..., nem gondolkodik annyit. :)
      Viszont a naponta erre járó Google[Bot] biztosan örül Tamás atya hosszú fogalmazásainak, gyűjtögeti belőle a címszavakat, és dicsekszik programozójának, miket talált itten... :)

      Törlés
    4. Billy atyának ezek a kódexek mindössze ujjgyakorlatok, ezeket nagyjából álmában is meg tudja csinálni, talán elég, ha ennyit mondok.
      Meg még annyit, hogy én láttam azt a tárlatot és gyűjteményt, amelyben dömpingmennyiségben találhatóak billyatyaságok, és azt gondolom, hogy ha némelyik nem az asztalfiókban lakna, vagy a cella falán lógna, akkor el camino-k szerveződnének a helyszínre, és különböző turistacsoportok próbálnának áttörni a riporterekből, tévétársaságokból, ad hoc-szerveződött árverésekből, rajongókból, rendőrkordonokból, és egyéb tereptárgyakból álló úttorlaszokon, hogy egyetlen pillantást vethessenek a műveire.
      Én abban a kivételes helyzetben vagyok - Isten áldásával, s kegyelméből - hogy saját szememmel vizsgálhattam meg az említett műveket, nem vitrinen körösztül, hanem kézbe is foghattam némelyiket.
      Higgyetek szavamnak, mikor azt mondom: Billy atya, korunk egyik legzseniálisabb művésze, Isten tartsa meg jó egészségben, és vegye körül minőségi szűrnivalóval, pláne akkor, mikor jómagam is ellátogatok az apádságba.

      Sajnos nem láttam az említett mozgó-, és hangosfilmet, de utána nézek, ha érdemesnek tartod, mivel adok a véleményedre, Zsiráf testvérünk, az Úrban.
      Az "igazi" művészre, főleg a zsenire semmi más nem vonatkozik jobban, mint a meglévő határok, és tradíciók feszegetése. Általában, az ilyen embertársainkra mondják, hogy: "megelőzi a korát".
      Ez persze sarkítása a dolgoknak, de az a művész, akit kortársai elismernek, és részévé válik a kor folklórjának, "mainstream"-jének, vagy ilyesmi - érted mire gondolok -, nem feltétlenül zseni, maximum egy jó iparos, ráadásul igen jól meg is él belőle.
      A zsenikre nem jellemző a multimilliomos dzsesszdobosság.
      Hmm, nekem sincs túl sok pénzem, ami azt illeti, gyanús... Nomindegy, ebből is látszik, hogy de igen, időnként túl sokat gondolkodom. Elég nagy gondolkodó vagyok. Általában ezért nem csinálok semmit, mert nem érek rá a gondolkodás mellett.
      A szépség nem egyedüli ismérve a "jóság"-nak.
      Lehet valami esztétikus - quasi - szép, ugyanakkor az értékét nem egyedül ez adja meg.
      Azonban ez már túlságosan messzire vezet, és szűrés nélkül nem foglak tudni meggyőzni.

      Nem ismerem Bot atyát, de ez valószínűleg az én hibám, a közösség elég nagy, és nem ismerek mindenkit név szerint, Testvéreim.
      Most menjetek, és tevékenykedjetek a köz javára, hirdessétek az igét, terjesszétek a kódexeket, és legyetek immunisak a Sántán legújabb trükkjére, a beri-berivel mutálódott gyíksípságra, mely magas lázzal, és jelentős folyadékbevitellel jár, minek következménye a csurgatóriumban töltött hosszú idő, mely bizony mondom, az utolsó ítéletkor elszámoltatik - sajnos pontosabb dátum nincs, pedig elég sürgős lenne.
      Ánem.

      Törlés
    5. A csoportosulás szerintem továbbra is tilos, így nagyon helyes, hogy a népek nem teszik. Fülig Jimmy is mondotta valami képregényben: "Ne csoportosuljunk, mert idejön a rendőr.", pedig akkor még járvány sem volt.
      Tamás atya reggeli előtt vagy után írja e hosszú fogalmazásokat? Ha után, akkor miből áll az a reggeli?
      A művészet meglehetősen elvont fogalom, ügyes emberek sokat keresnek elemzésével, tanításával, hirdetésével, és értékesítésével. Tamás atya nem érzi úgy, hogy az utóbbi kategóriában volna hely számára?
      Pl. Asterixből volt valami olyan, hogy Mindent a művészetért. Az egyik buborékba valami hasonló volt írva: "A szomszédék is vettek már sztélét, és nagyon elégettetek vele."
      A Microsoft tudat alatti érzékeléssel kapcsolatban írja, hogy agyunk másodpercenként 11 millió információdarabkához jut, de ebből csak 40-et dolgoz fel. A többi megy a tudat alá. Szóval: ha a tudat az agyban van, az alatt lakik pl. a szív, ezért bíznám rá a művésziesség elbíráslását, mert az ilyesmi komoly adatfeldolgozást igényel.

      Törlés
    6. Deák Ferenc nagy gondolkodó volt, ugye? Sikerült belőle megélnie?
      Úgy rémlik, Karl Marx sem a gondolataiból élt...
      Viszont egy Rowling nevű hölgy talán jól eléldegél a gondolataiból...

      Törlés
    7. Így van, jól mondod.
      Én meglehetős aszkézisben élek, Fiam, és sokáig nem veszek magamhoz ételt, hogy a szellemem friss maradhasson.
      Próbáld ki te is bátran. Az éhhalál küszöbén már vizsgálni fogod a Fermat-sejtés lehetséges megoldásait.
      Ezenközben a testem is sanyargatom, hogy megbocsájtást eszközöljek ki a számotokra a Zúrnál, de szívesen teszem, mert számunkra első a kódexrajongó, sőt, a második is. A harmadik a sör, mielőtt megkérdenéd.

      Nagyon jól látod, valóban könnyű elvont, és többféle képpen magyarázható dolgokról való elmélkedéssel pénzt keresni, de nekem még sosem sikerült. Azt mondják, sem hiteles nem vagyok, sem komolyan vehető, sem felelősségteljes, sem kellően alázatos, továbbá nagy hátrányt jelent a hitetlenségem, a mindent folyton megkérdőjelező, az élő fába is belekötő hozzáállásom, az örökös ellenállásom, és a valószínűleg valóban a tudatom alján tenyésző, zsigeri, reakciós temperamentumom – habár ez utóbbi eszközt inkább a festők alkalmazzák, tudom jól, nem kell felhívnotok rá külön a figyelmemet.
      Nem, nem lenne hely a számomra, de ha lenne is, annyi más hely van, ahol hasonlóan alacsony színvonalú tevékenységet tudok végezni, hogy az már egyenesen a bőség zavara.
      Legyünk őszinték: ebből a szempontból kifejezetten nyerésben vagyok 

      Nem olvastam Asterix atya ezen kalandját, sőt, a modern-éra vonulatát úgyszólván egyáltalán nem olvastam, belenéztem, és láttam, hogy nem tetszik egyik sem, úgyhogy nem tudok nyilatkozni, ami ritka esemény, és este meg is ünneplem.

      Nem tudom, hogy számolta ki Gates atya ezt a citált adatot, de én ezt kötve hiszem. Már csak a hitetlenség imidzsének fenntartása okán is. Sem.
      Lehetséges, hogy ebben is igazad van: ami a tudat alá megy, az tulajdonképpen a szív rakterét csordítja, ez könnyen lehet, valóban.
      Aztán csodálkozunk, mikor néhanapján megszakad dolgoktól, ja.

      Óvatosan a terheléssel. Ebben a korban már inkább ilyen kímélő programot hajszoljunk, ha egy mód van rá.
      Én is azt teszem, hogy még sokáig itt ronthassam a levegőt.
      Ámen.

      Törlés