2015. június 30.

BLAKE ÉS MORTIMER KALANDJAI

Éjfél... 
A Lhasa-légitámaszpont felbolydul, akár egy méhkas. A légideszantosok hosszú sorokban menetelnek a nehéz szállítógépek gyomrába, miközben szerelők sietve szaladgálnak kifelé és befelé. A repülőtér főhadiszállásán összegyűlnek és várakoznak az egyes gépek parancsnokai. Hirtelen nyílik az ajtó.
Uraim! Olrik ezredes, őfelsége főtanácsadója személyesen adja át az uralkodó parancsait!
Jó estét, uraim!

Tamás atya,   billy
E.P. JACOBS: BLAKE ÉS MORTIMER KALANDJAI
                                                  A Kardhal titka 1. rész




15 megjegyzés:

  1. Mi ez a felfokozott tempó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi különös, csak egy újabb születésnap :)

      Törlés
  2. Én csak ámulok s bámulok! Boldog szülinapot az oldalnak, remélem a 30.-at is megéljük! Sok kitartást, időt és türelmet hozzá! BM-ért pedig kölön hála, pont ezen résszel szemezgettem egy ideje, s most itt van magyarul! Igen boldoggá tettetek! FARKASE

    VálaszTörlés
  3. Már megint nem figyeltem...
    Boldog Szülinapot!

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozván az előttem szólókhoz én is még hosszú fennállást kívánok az oldalnak, a résztvevőknek meg töretlen lelkesedést és kitartást. Remélem még hosszú ideig viszitek a stafétabotot amit jelképesen átvettetek Kendrától ill. lesz nektek is méltó utódotok mikor eljön az ideje. rico74

    VálaszTörlés
  5. Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, és boldog 3. évet kívánok a Billy Comics csapatnak.
    Amúgy ez "A Kardhal titka" történet hány részes? Azért érdeklődöm, mert egybe fogom elolvasni ezt a történetet, ha minden le van tudva.
    És ezer köszönet érte!

    VálaszTörlés
  6. Bár nem engem kérdeztél enged meg hogy válaszoljak. Három részes a sztori. Egyébként több okból is érdekes. Ahogyan tudom ez az egyetlen 3 albumon átívelő történet, sőt ez volt az első kaland is. 1950-től`77-ig Jacobs írja és rajzolja a történeteke. A 12. résznél már csak posztumusz íróként jegyzi a kalandot. Ezt követően többek közt olyan remek szerzők veszik kézbe hőseink sorsát mint Van Hamme, v. Dufaux. Összesen 24 album jelent meg napjainkig.

    Még egy érdekesség: Létezik egy úgymond 0. rész 2013-ból. Le rayon ˝U˝. a címe. Viszont ez csak egyetlen kiadó kínálatában található meg. La collection (Hachette) Ráadásul 2013-ban adták ki. Némi kutatás árán azért azt sikerült megtudnom hogy ez 1943-ban készült el. Valójában itt debütáltak a főbb karakterek és ez volt az első önálló történet is. Később 1946-ban a belga Tintin magazin lapjain élednek újra a figurák és elnyerik végső formájukat ahogyan mi is ismerjük őket. rico74

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm az infót, rico74.

    VálaszTörlés
  8. Hááát... Kicsit durva, hogy az elején elpusztul sok ikonikus város, mi jellemző a Földre. Szerencsére Budapestet megkímélték. Gondolom a kezdetekkor nem terveztek ekkora sorozatot, de a bevezetett karakterekkel jó üzletet lehet csinálni.
    Furcsák azok az egész oldalas képek. Létezik a történetnek könyv változata is, abból vannak?
    A Vörös szárny korszerűbbnek tűnik a Kardhalnál, de szinte biztos, hogy tévedek... :)
    Ezt a rengeteg betűt... Nem mintha gondom lenne az olvasással, de alig férnek el a képeken...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen egyoldalas képeket már láttam valahol, valamelyik képregényben, gondolom, abban az időben a drámaiasságot, vagy valamilyen tetőpontot akartak vele jobban kihangsúlyozni.
      Hát, igen, az a rengeteg betű. Még fordítani és beírni is sok :)

      Törlés
  9. Hatalmas köszönet a Blake és Mortimerért! Egy igazi klasszikus, hidegháborús képregény,1950-ből, nagyon sajátos hangulattal. Elég sok a halál is benne, ami fura egy ilyen képregénytől, amit elvileg gyerekeknek, vagy legalábbis az ifjúságnak szántak. Az is érdekes, hogy London szétbombázását követően a későbbi kötetek mégis visszatérnek az angol fővárosba, ahol nemigen látszanak a háborús károk.
    Rico74-nek hála sikerült megértenem, miért a hirtelen "in medias res" kezdés (én azt hittem, ez az első album, és fura volt, hogy minden előzmény nélkül megjelenik Orlik, Blake és Mortimer, és ismerik is egymást. Kíváncsi leszek erre a 0. sztorira is, hátha egyszer azt is megcsináljátok. Mindenesetre köszönet még egyszer!
    András

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen és ha valahol rábukkanunk a nulladik részre, nem hagyjuk meg magunknak :)

      Törlés